Verkoelende waterspelletjes voor kinderen

Wat een hitte! Midden in deze zinderende hittegolf vinden er bij ons in de klas meerdere kinderfeestjes plaats. Kinderen die in de zomer jarig zijn, vinden het vaak fijn om hun feestje alvast te vieren voordat het schooljaar af is en iedereen op vakantie gaat. Ik heb al veel ouders gehoord die bezorgd zijn over zonnesteken en oververhitte, uitgedroogde kinderen. Daarom zet ik hier wat leuke, verkoelende waterspelletjes op een rij om lekker af te koelen tijdens het feestje!

1. Waterbommen maken van sponzen

Voor dit project heb je een pak gekleurde sponzen nodig zoals deze. Heb je schuursponsjes, zorg dan dat je de schuurkant eraf knipt of snijdt. Neem 1 gekleurde spons en knip deze verticaal in 4 reepjes. Pak nu een spons met een andere kleur en doe hier hetzelfde mee. Leg 4 reepjes naast elkaar en wissel de kleur af (bijvoorbeeld: rood, geel, rood, geel). Hier bovenop stapel je nogmaals een rijtje met sponsreepjes. Heb je onderop een rood reepje, leg er dan een gele bovenop en andersom. Bind nu een touwtje om de stapel heen en knoop deze zo strak mogelijk vast. Er vormt zich vanzelf een ‘waterbom’! Hier vind je uitgebreide instructies met afbeeldingen. De kinderen kunnen deze waterbommen in koud water leggen en er een watergevecht mee houden.

2. Dieren redden uit ijs

Vul de dag van tevoren een bak met water en stop hier diverse speelgoeddieren in. Deze bak zet je vervolgens in de vriezer. De dieren zullen nu opgesloten zitten in het ijs. Op het feestje is het de bedoeling dat de kinderen de dieren gaan redden. Hier kun je gelijk een scheikundelesje in verstoppen: wist je dat zout het vriespunt van water omlaag brengt, waardoor ijs minder goed bevroren blijft? Met behulp van het zout en hun eigen lichaamstemperatuur kunnen de kinderen de dieren uit het ijs gaan bevrijden. Wanneer ze de dieren ontdooid hebben, kunnen ze deze verplaatsen naar een veilige habitat (zet dus een andere bak met water neer). Deze habitat kunnen ze ook nog creatief omtoveren tot een heus paradijs voor de bevrijde dieren.

3. Bevroren T-shirt spel

Neem de avond van tevoren 1 T-shirt per kind en dompel deze onder water. Vouw de T-shirts op, plaats bakpapier tussen elk T-shirt en stop ze in de vriezer. De kinderen doen de volgende dag een wedstrijdje wie het eerst zijn of haar T-shirt aankrijgt. Na een spannend wedstrijdje hebben ze allemaal een heerlijk verkoelend T-shirt aan.

4. Water doorgeven

Laat de kinderen achter elkaar in een rij staan en geef ze allemaal een bekertje met water. De voorste moet het bekertje over zijn hoofd leeggooien zonder om te kijken, en het tweede kind moet het water opvangen met zijn eigen bekertje. Zo ga je telkens verder tot het einde van de rij bereikt is. Mijn kinderen vonden dit hilarisch en waren aan het eind zeiknat – en dus lekker afgekoeld!

5. IJsbowlen

Vul één of meerdere waterballonnen met water (geef ze eventueel een kleurtje met voedselkleurstof) en stop ze in de vriezer. De volgende ochtend kun je de ballon eraf snijden en heb je een bal van ijs. Zet buiten in de tuin flesjes water neer die de kinderen omver moeten bowlen met de ijsbal. Plezier gegarandeerd!

Heb jij nog leuke ideeën voor waterspelletjes? Deel ze in de comments!

Wees de eerste die reageert op "Verkoelende waterspelletjes voor kinderen"

Reageer