Kinderen voorbereiden op het kinderfeestje

Het voorbereiden van een kinderfeestje kost voor de ouders vaak veel tijd en moeite. Dan wil je toch dat alle kinderen superenthousiast zijn over het feestje? Hieronder bespreek ik 5 leuke manieren om niet alleen je eigen kind, maar ook de genodigden al helemaal in de sfeer te krijgen.

Een aftelkalender
Kinderen tot een jaar of 6 hebben nog niet altijd een goed tijdsbesef, vooral niet als het over langere periodes gaat. “Nog 14 nachtjes slapen” zegt ze dan ook niet zoveel, dat klinkt vooral heel ver weg. Je kunt dit concreet maken door een aftelkalender te maken. Dit kan heel simpel een getekende kalender zijn, maar je kunt er ook iets heel spannends van maken zoals een adventkalender met kleine cadeautjes.

Traktaties op school
Als je de traktatie op school in het thema van het feestje maakt, is dat alvast een leuk voorproefje. En zo kunnen de kinderen uit de klas die niet op het feestje komen ook stiekem een beetje meegenieten. Je kunt je kind laten helpen met het maken van de traktaties om hem/haar er extra bij te betrekken.

Laat de kinderen verkleed komen
Als ze zich thuis al moeten verkleden, zijn ze dagen van tevoren al bezig met het bedenken van een toffe outfit. Misschien maken ze de outfits wel zelf (met behulp van papa of mama). Je kunt dit extra stimuleren door bijvoorbeeld een kleine prijs uit te reiken aan degene met het beste (zelfgemaakte) kostuum. Dit kun je erbij zetten op de uitnodiging.

De uitnodiging
Over uitnodigingen gesproken: dat is natuurlijk ook een hele goede manier om de spanning op te bouwen. Zorg dat je uitnodiging helemaal in het thema past. Probeer je echt in te leven in het thema, en een uitnodiging te maken die realistisch is in de fantasiewereld die je neer wilt zetten. Gaat het bijvoorbeeld over superhelden? Maak dan een uitnodiging waarbij de kinderen opgeroepen worden om hun krachten te gebruiken. Zelf heb ik wel eens een Harry Potter-feestje gegeven en echte Zweinsteinbrieven gestuurd.

Betrek je kind in de planning
Het kinderfeestje gaat natuurlijk om je kind, en hoe kun je beter zorgen dat het zijn/haar perfecte verjaardag wordt dan door zoveel mogelijk samen te doen? Van het bedenken van het thema tot het ophangen van de decoraties: betrek je kind in alles. Hiermee stimuleer je de autonomie van je kind en laat je zien dat je vertrouwen in hem/haar hebt. Het is voor je kind ook nog eens supertof om iedereen enthousiast te zien over de dingen die jullie samen gemaakt hebben. Het scheelt jou werk, en je kind komt al helemaal in de feestsfeer. Als je je zorgen maakt of alles dan wel perfect wordt: realiseer je dat kinderen hier over het algemeen niet zoveel om geven. Het gaat vooral om de leuke ervaringen en genieten van het moment.

Hoe bereid jij je kind voor op het kinderfeestje?

Wees de eerste die reageert op "Kinderen voorbereiden op het kinderfeestje"

Reageer