Help! Hoe overleef ik een kinderfeestje? 10 handige tips

jongen-met-verf-op-handenJongen met verf op handen

Word jij ook al gillend gek bij het idee van een chaotisch kinderfeestje? Ik weet uit ervaring dat het enorm stressvol kan zijn. Zelfs al denk je van tevoren dat je alles geregeld hebt, zul je zien dat er toch iets misloopt. En wat als er ineens een gigantische ruzie ontstaat tijdens het feestje? Hoe relaxed je ook bent als ouder, af en toe kun je ze wel achter het behang plakken. Daarom heb ik hieronder 10 tips op een rijtje gezet om te voorkomen dat je feestje een complete chaos wordt.

1. Plan niet te groot

Hoe leuk het ook klinkt om een soort extreme My Super Sweet (1)6 (wie kent de MTV-serie nog?) verjaardag te vieren, probeer het wel realistisch te houden. Bedenk hierbij dat kinderen een heleboel fantasie hebben en zich heel goed kunnen inleven in het scenario dat je op probeert te zetten. Geloof me: het interesseert ze echt niet dat de toverdrank op hun heksenfeestje goedkope groene limonade van de Aldi is.

2. Nodig niet teveel kinderen uit

Voor een kinderfeestje gaat de regel ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’ echt niet op. Wel: hoe meer zielen, hoe meer drama. Denk goed na over de setting waarin het kinderfeestje plaats zal vinden. Is dit buitenshuis en is alles al helemaal voor je georganiseerd? Dan is het makkelijker om wat meer kinderen uit te nodigen dan als je alles thuis doet. Ook de leeftijd van de kinderen is hierbij natuurlijk van belang: een groep 13-jarigen kan een stuk beter voor zichzelf zorgen dan een groep 6-jarigen. In de meeste gevallen is het beter om alleen de echt goede vriendjes en vriendinnetjes uit te nodigen.

3. Zet alles vooraf klaar

Moet je het een en ander regelen, zorg dan dat je dit niet op de dag zelf allemaal nog moet doen. Hang de versieringen vooraf al op, zorg dat je gecheckt hebt of alle activiteiten in orde zijn en als je iets moet bakken kun je dat vaak ook prima van tevoren doen. Niks erger dan dat je op de dag zelf nog als een kip zonder kop rond aan het rennen bent om alles voor elkaar te krijgen.

4. Zorg eventueel voor extra begeleiding

Als je in je eentje een groep van 20 kinderen in de gaten moet houden, is dat vragen om problemen. Als je denkt dat je teveel hooi op je vork hebt genomen, vraag dan 1 van de ouders (of een lieve buurman of buurvrouw) of ze willen helpen. Zij zitten ook niet te wachten op een hysterisch kind thuis aan het einde van de dag, dus het is zeker niet gek om om hulp te vragen.

5. Kies een feestje dat volledig verzorgd is

Op veel locaties (bijvoorbeeld een klimbos, lasergamezaal of een indoor speelparadijs) worden volledig verzorgde kinderfeestjes georganiseerd. Hier zit bijvoorbeeld al eten en drinken bij en worden de kinderen in de gaten gehouden. Het personeel verzorgt instructies en vermaak. Zo maak je het voor jezelf een stuk makkelijker.

6. Koop kant-en-klare pakketten

Wil je je feestje thuis geven, maar toch zoveel mogelijk geregeld hebben? Dan kun je online complete pakketten voor kinderfeestjes vinden (bijvoorbeeld hier en hier). Ook qua decoraties kun je van alles online vinden. Op Etsy kun je ‘printables’ kopen voor kinderfeestjes met een bepaald thema, die je vervolgens zelf uit kunt printen. Sommige verkopers verzenden de spulletjes ook geprint en al.

7. Kies een makkelijk thema

Kijk naar het seizoen en naar welke spullen je makkelijk in de winkel kunt kopen. Is het bijna Halloween? Dan is een heksen-, spoken- of zombiefeestje ideaal. Rond Pasen kun je een feestje geven met een lentethema. Een winters feestje rond de Kerst is ook goed te regelen. Zo kun je voor elk seizoen wel iets bedenken. Maak het thema niet te ingewikkeld, zodat je uit een breed assortiment aan versieringen kunt kiezen.

8. Begin op tijd met plannen

Denk je dat je ongeveer 2 weken nodig hebt om het feestje te plannen? Neem er voor de zekerheid 2 weken bij en begin een maand van tevoren. Op tijd beginnen kan nooit kwaad. Zo voorkom je dat je de dag van tevoren voor verrassingen komt te staan.

9. Verwachtingsmanagement

Als je je kind van tevoren belooft dat het spannendste, leukste, grootste, meest fantastische kinderfeestje ooit wordt, gaat de fantasie wel heel erg leven. De kans dat het niet is wat ze verwacht hadden is dan alleen maar groter, hoe erg je je best ook hebt gedaan. En wat is er nou vervelender dan een teleurgesteld kind terwijl jij je 10 keer in de rondte hebt gewerkt? Houd de verwachtingen van je kind daarom realistisch en bespreek in grote lijnen wat er gaat gebeuren.

10. Relax!

Hier kom ik eigenlijk weer terug op punt 1: kinderen zijn sneller tevreden dan je denkt. Het gaat om de ervaring en de plezier die ze met elkaar hebben. Jij bent waarschijnlijk de enige die zich er druk om maakt of de decoraties precies zo Pinterest-waardig zijn als je hoopte. Als je extreem aan het stressen bent, pakken de kinderen dit op en wordt de kans op chaos alleen maar groter. Dus als alles eenmaal in gang is: sit back, relax en geniet!

Wees de eerste die reageert op "Help! Hoe overleef ik een kinderfeestje? 10 handige tips"

Reageer