Basistips voor schminken

Kinderen hebben een levendige fantasie en genieten van dingen die daarop inspelen. Daarom vinden ze het vaak erg leuk om geschminkt te worden. Hoe leuk is het om een schminkstation op je kinderfeestje te hebben? Als je het budget ervoor hebt, kun je hier natuurlijk iemand voor inhuren. Zo krijg je waarschijnlijk wel het mooiste en meest professionele resultaat. Maar hé, zo kritisch zijn kinderen niet, toch? Dus je kunt het ook gerust zelf doen! Met deze 10 tips leer je snel en makkelijk om kinderen te schminken.

1. Kies de juiste schmink

Je kunt kiezen tussen vetschmink en waterschmink. Ik vind persoonlijk waterschmink prettiger werken. Waterschmink droogt volledig op, waardoor je verschillende kleuren over elkaar aan kunt brengen. Vetschmink glijdt dan alle kanten op. Ook blijft vetschmink afgeven. Kinderen willen nog wel eens overal aanzitten, dus gegarandeerd dat je dan overal schminkvlekken hebt. Je kunt het afpoederen, maar zo’n dikke laag op je gezicht is ook niet echt prettig.

Bij veel speelgoedwinkels, feestwinkels en budgetwinkels zoals de Action kun je goedkope schminkpakketten kopen. Dit zou ik je echter niet aanraden. Vaak is deze schmink vet en glibberig, waardoor je geen netjes resultaat krijgt. Het kan slecht zijn voor de huid en je kunt het ook nog eens niet goed bewaren, omdat het helemaal uitdroogt. Mijn favoriete merken zijn Mehron en Kryolan. Ik bestel mijn schmink meestal online bij Schmink en Grime. Een tip is bijvoorbeeld deze set van Mehron. Goedkoop is hij niet, maar geloof me: je bespaart jezelf een hoop ellende.

2. Kies je kwasten en sponzen

Je hebt oneindig veel soorten verschillende kwasten en sponzen voor diverse doeleinden. Hieronder zet ik de belangrijkste basics voor je op een rijtje.

  • Een schminksponsje is een spons die je nat moet maken en uit moet knijpen. Ken je toevallig de Beautyblender? Zoiets, maar dan voor schmink. Mocht je thuis al een beautyblender hebben, dan kan je die in principe prima gebruiken, maar houd er wel rekening mee dat je hem daarna heel goed schoon moet maken als je hem weer voor je foundation wilt gebruiken. Heb je geen flauw idee waar ik het over heb, of wil je je dure Beautyblender niet verpesten, dan kun je beter gewoon een goedkoop schminksponsje kopen. De schminkspons gebruik je om de basiskleur aan te brengen, bijvoorbeeld als je het gezicht volledig wit wilt maken. Hier kun je meer tips vinden voor het gebruik van een schminkspons.
  • Een ronde spitse kwast kun je goed gebruiken voor het tekenen van details, lijnen en vormen. Ik raad je aan om deze in 2 of 3 verschillende maten aan te schaffen.
  • Een platte ronde kwast kun je gebruiken voor specifieke vormen zoals bloemen.
  • Een vervaagkwast (blending kwast) kun je gebruiken om – je verwacht het niet – scherpe lijnen te vervagen.

Let bij het kopen van je kwasten op of de haren mooi op hun plek zitten (dus geen piekhaartjes die alle kanten uitsteken) en, als je ze kunt voelen, of ze niet prikken. Vaak kun je ook wel van buitenaf zien dat een kwast er prikkelig uitziet. Bij een spons kijk je vooral naar de dichtheid: een spons met allemaal gaatjes erin is goed om bijvoorbeeld een stippelbaard mee te maken, maar voor een egale basis heb je een spons nodig met een grotere dichtheid. Een spons moet het liefste ook ‘bouncy’ aanvoelen.

3. Zoek inspiratie

Struin Pinterest en het internet af op zoek naar inspiratie. Voor een eerste keer raad ik je aan om niet al te gedetailleerde ontwerpen te kiezen. Op dit handige Pinterest bord vind je allerlei ideeën, gesorteerd op moeilijkheidsgraad. Kijk goed naar het plaatje en denk na of je begrijpt hoe deze schmink in elkaar zit. Welke technieken worden er gebruikt, en in welke volgorde? Op Youtube kun je mégaveel tutorials vinden over dit onderwerp. Zoek eens op “face paint techniques” en je vindt een hele rits. Ik stel voor dat je een tutorial opzoekt die lijkt op jouw ontwerp. Dan wordt er vaak ook gelijk verteld tegen welke ‘problemen’ je eventueel aan zou kunnen lopen.

4. Plan je ontwerpen uit

Omdat je schmink in een bepaalde volgorde moet aanbrengen, is het slim om een schets of foto van het ontwerp bij je te houden. Denk van tevoren alvast na over de volgorde. Je kunt hierbij de volgende regels aanhouden: werk van licht naar donker, van grof naar fijn en gebruik nooit natte of vette schmink over poeder heen. Je kunt vetschmink vastzetten met poeder of oogschaduw, maar doe dit dan altijd als laatste.

5. Oefen je ontwerpen

De enige manier waarop je hier echt handig mee kunt worden, is door te oefenen. Het is ontzettend frustrerend als je op de dag van het feestje zelf nog ergens tegenaan loopt. Dit kun je voorkomen door van tevoren te oefenen. Ik weet het, het kost tijd! Maar wie mooi wil zijn…

6. Zet je schminkstation op

Voor een eerste keer raad ik je aan om foto’s van een vast aantal ontwerpen neer te leggen waar de kinderen uit mogen kiezen. Allemaal ontwerpen die je braaf geoefend hebt, natuurlijk. Zorg ervoor dat je al je schmink, kwasten, sponsjes, water, watjes, wattenstaafjes en doekjes bij de hand hebt en leef je uit!

Heb jij nog tips voor beginnende schminkers?

Wees de eerste die reageert op "Basistips voor schminken"

Reageer